Liguster

Liguster

Vill du placera en häckväxt som trädgårdsstaket? Då har man oftast att välja på ett antal växter som kvalificerar sig för detta. En av de mest populära häckväxterna är utan tvekan ligustern. En ligusterhäck har många intressanta fördelar jämfört med andra häckväxter.

Intresserad av att plantera en liguster häck? Ta reda på här vad du ska vara uppmärksam på när du planterar häcken, och hur och när du ska beskära häcken.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en ligusterhäck?

En ligusterhäck har därför många stora fördelar jämfört med andra häckväxter. Men det finns också några nackdelar med att välja ligusterhäck. Här listar vi alla fördelar och nackdelar med en ligusterhäck.

Fördelar med en ligusterhäck

+ En ligusterhäck har en mycket tät struktur. Det finns därför få öppna ytor i häcken, vilket gör att du åtnjuter den nödvändiga avskildheten. En tät häck ser också snyggare och friskare ut.

+ Ligusterhäcken (delvis) behåller sina löv vintertid. Inte bara fördelaktigt för integriteten, utan häcken fortsätter att ge skydd mot vinden på vintern.

En ligusterhäck är ganska liten när den planteras, men växer väldigt snabbt. På nolltid har du en häck som ger avskildhet och skydd.

+ En ligusterhäck kan växa på nästan vilken jord som helst. Dessutom är liguster inte en svår häckväxt när det gäller solljus och skugga.

+ Slutligen sprider en ligusterhäck även en underbar doft när den blommar.

Nackdelar med en ligusterhäck 

– En ligusterhäck växer snabbt. Det innebär också att häcken måste beskäras regelbundet. Räkna med 3 till 4 gånger per år. Du kommer att upptäcka mer om att beskära en ligusterhäck längre fram i den här artikeln.

– Även om ligusterhäcken är en robust häckväxt är plantan fortfarande känslig för sjukdomar och svampar. Det är också bäst att undvika kontakt med spraymedel som herbicider.

Vill du placera en häckväxt som trädgårdsstaket? Då har man oftast att välja på ett antal växter som kvalificerar sig för detta. En av de mest populära häckväxterna är utan tvekan ligustern. En ligusterhäck har många intressanta fördelar jämfört med andra häckväxter. Intresserad av att plantera en liguster häck? Ta reda på här vad du…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *